Handen omhoog; wie is er weleens onzeker? Ja jij, en jij en jij, wat iedereen? Ja zelfs, Michelle Obama gaf laatst toe dat zij nog steeds af en toe last heeft van het impostor syndroom. Je hebt hier last van als je een topper bent maar jezelf altijd minder voelt dan anderen. Je loopt rond met het gevoel dat je elk moment ontmaskerd wordt en dat iedereen er achter komt dat je de boel al die tijd voor de gek hebt gehouden.

Niet iedereen die onzeker is heeft last van het impostor syndroom maar onzekerheid kan je succes behoorlijk in de weg zitten. Je schat de waarde van je werk te laag in en je wordt daarom onderbetaald. Je solliciteert niet op de functie omdat je niet aan alle functie-eisen voldoet. Je pitch is te bescheiden, het stelt allemaal niks voor wat je doet. Totdat je de pitch van je collega hoort die hetzelfde werk doet; schaamteloze zelfpromotie en pronken met jouw briljante ideeën maar het werkt.

Toegeven aan je onzekerheid kost je geld, opdrachten, klanten en wat levert het je op? Een slecht gevoel. En toch heb je onzekerheid nodig. Het waarschuwt je namelijk als je iets gaat doen wat je spannend vind. Ik was bijvoorbeeld erg onzeker toen ik mijn baan opgaf om ondernemer te worden. Doodeng vond ik het. Ik hoorde alleen maar stemmen in mijn hoofd, dat het de grootste fout was die ik kon maken. Er komt niemand. Je blijft zitten met al je spullen. Had ik naar deze stemmen geluisterd dan was ik nooit ondernemer geworden.

Het is niet verstandig om je onzekerheid te negeren wat wel werkt is een simpele techniek. Erken je onzekerheid als het de kop opsteekt en geef de stem in je hoofd een naam. In mijn geval noem ik de stem “ik vind het spannend”. Zodra ik deze stem hoor zeg: ok goed dat je daar bent stemt. Ik vind het spannend maar ik neem geen risico’s die ik niet aankan. Fijn dat je mij wilt beschermen maar ik kan het en ik wil het.

Het je nog vragen of tips? Reageer hieronder of stuur mij een privé bericht. Ik vind het leuk van je te horen.

Debbie van der Veen

P.s. zou het niet fijn zijn als jij de baas bent en niet je onzekerheid? Als je hier al langer mee rondloopt is het tijd om actie te nemen. Je zult verbaasd zijn hoe snel je resultaat boekt. Ik beloof je dat je er alleen spijt van krijgt dat je zolang hebt gewacht. Maak een gratis kennismakingsafspraak