De kracht van autonomie en andere lessen die ik geleerd heb van Nelson Mandela

18 juli 2018 stond de wereld stil bij de 100ste geboortedag van een bijzonder persoon Nelson Mandela. De meeste nieuwsberichten gingen over Mandela en zijn onvoorstelbare vermogen om te vergeven en niet te vergelden. Mandela zijn naam zal voor altijd verbonden zijn aan vergeving.

Maar wij kunnen nog zoveel meer van hem leren, zoals de kracht van autonomie. Toen Nelson Mandela uiteindelijk werd vrijgelaten, na 27 jaar dwangarbeid in de gevangenis, had hij ervoor kunnen kiezen bitter en wraakzuchtig te zijn. In plaats daarvan koos hij het pad van verzoening. In zijn interview met Oprah Winfrey zei hij hierover: ” ik zei tegen mijzelf, je hebt nog een beperkte tijd over op aarde. Je moet proberen deze periode te gebruiken om je land te transformeren tot wat je wenst het te worden “. En dat is wat hij deed. De rest van zijn leven wijdde hij aan het verbeteren van de toekomst van de bevolking van Zuid-Afrika.
Het verleden verklaart hoe je bent gekomen waar je nu ben. Maar het vervolg van je reis bepaal je zelf.
Op de vraag of hij niet bitter was of behoefte had aan wraak antwoordde hij : ” als je bezig bent met constructieve zaken kom je er niet aan toe om na te denken over zaken die je bitter maken. Als je druk bent met positieve, constructieve en waardevolle zaken, is het waarschijnlijk dat je de ervaringen in je leven die contraproductief zijn vergeet “.
Kiezen voor wrok impliceert dat je het verleden niet volledig accepteert. Het is een mislukte poging om het verleden te willen veranderen.
Mandela liet ons zien dat zelfs na zijn extreem slecht behandeling je zelf bepaalt hoe je reageert. Ook als het echt tegen zit in het leven. Lange tijd was het mijn overtuiging dat anderen mij een boos, verdrietig slecht of blij gevoel konden geven. Als ik van streek was, wentelde ik in zelfmedelijden en verontwaardiging over het onrecht dat mij was aangedaan. Totdat ik eindelijk besefte dat het tegelijkertijd niet mogelijk was om een sterke vrouw te zijn met volledige controle over mijn eigen leven en bestemming. Beiden kunnen niet tegelijkertijd waar zijn.
Het valt niet te ontkennen dat anderen je sterk kunnen uitnodiging om op een bepaalde manier te reageren. Mensen kunnen vreselijk gedrag vertonen en nare dingen zeggen. Wanneer dergelijke situaties zich voordoen, kan het helpen om te beseffen dat jij de persoon bent die beslist hoe jij je voelt en hoe je reageert. Probeer de kracht in jezelf te vinden om je te concentreren op positieve dingen. Werk aan het voldoen van je psychologische behoeften.
Door te geloven dat anderen de kracht hebben om je een bepaalde manier te laten voelen ontkent je jouw eigen verantwoordelijkheid voor je eigen succes en geluk. Het helpt mij om te denken: “Als zelfs de grote Mandela het grote onrecht dat hem is aangedaan kan overwinnen. Wat weerhoudt mij over onbenulligheden in mijn leven te stappen? ”
Heb jij echt controle over je eigen leven?

Wat heeft Nelson Mandela jou geleerd?

Debbie van der Veen is eigenaar van FlipYourScript. Zij helpt leiders om aan de top te blijven. Maak hier een afspraak voor een gratis consult van 30