De snelste Braziliaan aller tijden ( en nee ik bedoel niet Ayrton Senna).  Zeven inspirerende verhalen van internationale top coaches, trainers en psychologen waarin zij hun specialistische kennis over het “boosten” van productiviteit en geluk deelden.  Dit was de setting van de PCM Wereldconferentie in Estoril (Portugal). Lees 3 van deze verhalen:

Hoe je van een dubbeltje een kwartje wordt:

Marco Pontes groeide op in een arm gezin in Brazilië. Hij droomde ervan om ooit piloot te worden. Zijn vriendjes lachten hem uit,  niemand geloofde in hem. Marco was immers arm en voor een dubbeltje geboren. Alleen zijn moeder geloofde in hem.  Marcos als je piloot wilt worden, zal je hard moeten werken en verwachtingen moeten overtreffen. En dan heb je een kans dat je droom uit zal komen”. Marco luisterde naar zijn moeder en bleef geloven in zijn droom. De pilotenopleiding bleek te duur . Wat nu? Hij solliciteerde bij de luchtmacht en werd aangenomen als technicus. Om een lang verhaal kort te maken, de luchtmacht opende voor hem de deuren om zijn droom waar te maken. Hij werd piloot en uiteindelijk werd hij geselecteerd voor het astronautenprogramma van de NASA.

Na jarenlang wachten kwam uiteindelijk zijn kans om de ruimte in te mogen met een Russische expeditie. In Rusland, ver weg van zijn gezin volgde Marcos een strak trainingsprogramma bestaande uit: 70% technische vaardigheden, 15% mentale vaardigheden, 10% mentale/fysieke training om te leren omgaan met de uitdagende omstandigheden in de ruimte en 5% fitness. De dag voor zijn eerste ruimtereis kreeg hij 30 minuten om gedag te zeggen tegen zijn vrouw en kinderen. Marcos realiseerde zich toen dat hij zijn gezin al langer dan een jaar niet meer had gezien en dat dit misschien wel de laatste keer zou zijn. Een moment van spanning en andere emoties.

De volgende dag schoot hij met een enorme kracht de ruimte in. Binnen enkele seconden liet hij de atmosfeer achter zich en zag hij het blauwe gloed van de aarde, het herinnerde hem aan de prachtige blauwe ogen van zijn moeder.

Het verhaal van Ramos laat zien dat dromen uit kunnen komen door vastbeslotenheid, toewijding en een goede balans van een professionele, mentale en  fysieke training.

#Metoo in het ziekenhuis

Wat gebeurde in een Australisch ziekenhuis dat leidde tot grote publieke verontwaardiging en negatieve media-aandacht? Een geval van #metoo. Een van de topchirurgen maakte zich schuldig aan ongewenste intimiteiten. Een vrouwelijke arts in opleiding beklaagde zich hier over en ging naar de pers nadat haar klacht intern niet serieus werd genomen. Als gevolg van dit schandaal werd de chirurg ontslagen, hij vertrok naar het buitenland, en moest de voorzitter van het medisch college zijn excuses aanbieden op de nationale televisie. Werner Naef, top PCM coach werd ingehuurd om de cultuur te verbeteren.

Lange diensten, extreme werkdruk, hoge verwachtingen, geen fouten mogen maken dit zijn enkele omstandigheden die leiden tot extreem disstress*  gedrag bij artsen. Hoge druk en werk doen waarbij elke fout fataal kan zijn, het is onvermijdelijk in een ziekenhuis. Het personeel krijgt continu te maken met noodgevallen en gevechten tussen leven en dood. Werner trainde het ziekenhuispersoneel succesvol in het managen van hun stress door middel van PCM. De artsen leerden niet alleen hoe hun eigen psychologische behoeften te vervullen. Dit is essentieel in het managen van stress. Maar zij leerden ook hoe zij het meest effectief kunnen omgaan met disstress gedrag bij anderen zoals collega’s en patiënten.  De kritisch wetenschappelijk opgeleide artsen werden fans van het PCM model. Deelnemers aan de training zijn enthousiast over de persoonlijke en zakelijke effecten. Gemiddeld beoordelen zij de training met een 9. Zelfs in gevallen dat hoge druk onvermijdelijk is helpt PCM je disstress te beheersen.

Karma is a bitch

Elke dag spelen wij een psychologisch spel. Dat doet iedereen. Soms is het velend en soms leuk. De ene keer is het bewust maar meestal is het onbewust. Wat is jouw favoriete spel? Een machtsspel, controleren, provoceren, overheersen, isoleren of slachtoffer spelen.

Helaas betaal je een prijs voor het spelen van spel. Je offert je authentieke sterke eigenschappen op. Het veroorzaakt disstress en uiteindelijk kost het je jouw reputatie, tijd en geld.

Wanneer je jouw macht inzet om overtuigingen door te drukken of vriendelijker gezegd je beroept op je functie om dingen gedaan te krijgen, lever je in op je integriteit. Je verliest het respect van je omgeving. Dit gaat soms door tot de relatie kapot is.

Een ander voorbeeld is overcontroleren om controle te houden. Je betaalt dan de prijs door minder efficiënt te zijn en dit gaat ten koste van het moraal in je team en je relatie met je dierbaren. Je positieve intenties te hard doordrukken heeft altijd negatieve gevolgen en je zal de prijs hiervoor betalen. Karma is a bitch.

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar de 4 andere inspirerende verhalen.

Mail mij: richard@flipyourscript.nl

Richard van der Veen is een financieel specialist en gecertificeerd trainer in het PCM-model. Hij traint high performance teams en leiders in het verbeteren van hun prestaties.

*Het Process Communication Model (PCM) is een wetenschappelijk en praktisch instrument om je communicatie en motivatie te verbeteren en je stressgedrag te managen. Het model is gebaseerd op de baanbrekende ontdekkingen van dr. Taibi Kahler door observaties van menselijk gedrag en menselijke interacties.

* distress (is negatief stress gedrag. Stress kan ook positief zijn, bijvoorbeeld sporters die zich opladen voor een wedstrijd. Positieve stress heet eustress)