Blijvende verandering komt

van binnenuit

Vanaf je geboorte volg je een pad.  Het levenspad.  Je weet niet hoe het pad loopt. Welke kronkels en bochten de weg heeft. En misschien kom je zelfs een wegversperring  of andere blokkades tegen. Soms sta je op een tweesprong en is het lastig kiezen.

Je loopt niet alleen. In het begin zijn daar je ouders of andere verzorgers die je verzorgen en het grootste deel van de weg dragen en je hand vasthouden. Als zij van je houden zullen zij je voldoende vertellen en leren om de rest van de weg zelfstandig verder te kunnen.

Op een gegeven moment beslis jij, dat je alleen verder wilt. Je hebt je verzorgers niet meer nodig. Je bent volwassen en je weet de weg zelf wel vinden. En dan merk je dat je onderweg mensen tegenkomt en dingen meemaakt die je niet prettig vindt. Je voelt de emoties van verdriet, teleurstelling, boosheid en je weet even niet hoe verder. Je loopt vast er is een versperring op de weg. En wat je ook zegt de autoriteiten zijn niet bereid de versperring op te ruimen.

Moedeloos besluit je dan maar terug te keren en een andere weg te kiezen. Ook deze weg loopt dood. De weg wordt geblokkeerd door demonstranten. Je bent boos en gefrustreerd.  De demonstranten luisteren niet naar jou. Zij komen op voor hun eigen rechten en zijn ook boos en gefrustreerd omdat zij zich niet gewaardeerd voelen.

Wat nu? Je probeert opnieuw een andere weg te kiezen maar de route lijkt gevaarlijk. De wegen zijn slecht verlicht en er lopen weinig mensen. Je voelt je niet veilig en eenzaam.  Wat te doen.  Vermoeid stop je langs de kant van de weg. Je kijkt in je rugzak. Je vindt daar een boekje het heet “script”. Dit boek staat vol met overtuigingen, besluiten en verhalen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd. Je toekomst wordt bepaald door de inhoud van dit boek. Je wilt de ervaringen uit het verleden opnieuw gebruiken om te beslissen wat te doen. Je loopt terug. De wegen zijn nog steeds afgesloten.  Je komt niet verder. Het zelfde blijven doen levert niets op.

Het is tijd om nieuw hoofdstuk aan je script toe te voegen. Het is tijd voor verandering “flip your script”. Je zult iets anders moeten doen om verder te kunnen. De versperringen staan symbool voor de weerstand en tegenslagen in je leven. Je zult mensen in je leven ontmoeten die je lastig vindt. Een leidinggevende, een collega, je echtgenoot het kan iedere willekeurige persoon zijn. Deze mensen komen net als de demonstranten op voor hun eigen belang, zij hebben hun eigen script. Het kan zijn dat je steeds weer tegen dezelfde dingen aanloopt en je weet niet waarom.  Als het je niet meer alleen lukt, ben ik er voor je.

 “I’ve got your back”

Je kunt bij FlipYourScript terecht voor coaching en training. Zowel individueel als in groepen voor particulieren en bedrijven. De basis van ons werk is gebaseerd op de Transactionele Analyse omdat wij geloven in autonomie en de mogelijkheid die elk mens heeft om zijn script te veranderen en een andere weg te kiezen. Je hebt niet altijd in de hand wat je overkomt in het leven maar je bepaalt wel hoe je erop reageert. Dit is niet anders voor mensen als organisaties. Het zijn de mensen in het bedrijf die  samen de organisatie vormen.

Wat wil jij vandaag veranderen ?